Watersporten met een boot

Water zit veel Nederlanders in het bloed. Varen is dan ook een onderdeel van het Nederlands erfgoed. Bijna iedereen heeft zelf of voorouders met een verleden op het water. Of het nu de grote vaart of kustvaart is, de binnenvaart of de visserij, het was en is een onderdeel van wie wij zijn. De oneindige weidsheid, de altijd aanwezige wind, de plotselinge weersveranderingen, de wolkenluchten, de alom aanwezige waterwegen, maar ook het gevaar van het water, de strijd tegen het water en de verovering van land op het water, het blijft ons boeien.

In de huidige tijd vertaalt dat zich in een passie voor watersporten. Niet alleen de sporten in het water maar ook de sporten op het water.

Op de Olympische spelen in Rio won Nederland gouden medailles bij het roeien, windsurfen en zeilen. Vooraanstaande posities voor Nederlandse boten en schippers in de Volvo Ocean Race, een prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld.
De gemotoriseerde watersporten zijn internationaal ook bijzonder populair. Powerboatraces zijn spectaculair vanwege de snelheid, waterskiën en wakeboarden vereisen durf en acrobatisch vermogen.
Een andere tak van sport is het kayakken en wildwaterkanoën. In het vlakke Nederland niet op veel plekken te beoefenen, maar even over de grens wippen naar de Ardennen of Sauerland en de mogelijkheden zijn eindeloos.
En als toppunt van cultuur, geschiedenis en sport mogen we natuurlijk het skûtsjesilen niet vergeten: een wedstrijd tussen oude zeilende vrachtschepen op de Friese wateren, een eeuwenoude traditie.

Maar je hoeft natuurlijk deze sporten niet op topsportniveau te beoefenen. Velen beleven evenveel plezier aan deze sporten op recreatief niveau! Hieronder enkele sporten die we nader belichten.

Zeilen

De keuze bij zeilen is eindeloos. Het varieert van eenpersoons zeilboten tot zeewaardige zeiljachten. Van puur recreatief genieten op het water tot de concurrentie aangaan met anderen. Het gevoel van voortgedreven worden door de wind, met als geluid het af en toe klapperen van de zeilen, het klotsen van het water en het klapwieken van de vogels. Het gevoel van je haren in de wind en het spatten van water in je gezicht brengt je terug in de tijd en dichtbij de natuur!

Powerboat

Iets heel anders is het varen met de powerboat racemonsters. Ook in deze sport zijn wind en water machtige elementen. In Nederland kun je deze sport door de drukte op de recreatieve wateren maar op enkele plekken serieus beoefenen, maar dan heb je ook een fantastische ervaring met een flinke dosis adrenaline!

Kanoën en kayakken

Weer een heel andere ervaring is het temmen van wild water in een kano of kayak, in één van de snelstromende rivieren in bergachtige gebieden. Zigzaggend door het water, stroomversnellingen, rotsblokken ontwijken, omslaan en uiteindelijk moe maar voldaan de bestemming bereiken.

Gewoon varen!

Niets is zo leuk om vanop het water te genieten van een mooie dag, van andere boten, van mensen die aan wal keuvelen, van de natuur en van je gezelschap. Of je nu wil varen in stiltegebieden, met een sloep door de grachten van een grote stad wil varen of met een plezierboot kleine vaarwegen wil ontdekken: keuze genoeg aan boottochten in Nederland!