Verschillende soorten boten

Nederlanders bevinden zich graag op het water. Er worden dan ook veel boten gekocht, of gehuurd en het aanbod van verschillende boten is enorm. De geschiedenis van de Albin motor heeft vele toepassingen van de motor laten zien. In dit artikel bespreken we, los van de Albin motor, een aantal verschillende soorten boten en motoren.

Stoomboot

Bij de aandrijving van de stoomboot wordt gebruik gemaakt van een stoommachine of een stoomturbine. In 1783 werd de eerste stoomboot in gebruik genomen en later werd de aandrijving verder ontwikkeld. Voor de zee was de standaard stoomboot niet geschikt omdat zeewater niet geschikt was voor de stoommachine. Hierbij werd gebruik gemaakt van het laten condenseren van stoom tot water waardoor de stoom werd hergebruikt.

Zeiljacht

Zeiljachten zijn schitterende zeilschepen die bekend staan om hun enorme luxe. Bij voldoende wind maak je gebruik van de zeilen en de natuurlijke elementen, de wind. Zeilen is wel iets waarbij je moet weten wat je doet, ook bij andere boten natuurlijk. Een cursus of instructie van een ervaren zeiler is geen overbodige luxe. Zeilen op de zee is een heel ander verhaal als je dit gaat vergelijken met zeilen op een meertje. Het kan er erg ruig aan toe gaan op de zee, dus enge ervaring en een zeewaardig schip is geen overbodige luxe.

Catamaran

Een catamaran is een boot/schip waarbij de romp bestaat uit twee drijvende delen. Een catamaran wordt door velen gezien als zeilschip en dit klopt ook, maar ook de hedendaagse veerboten mogen zo genoemd worden. Veerboten worden namelijk vaak op dezelfde wijze gebouwd als de catamaran zeilschepen. Het voordeel van deze vormgeving is een grote stabiliteit en een lage weerstand waardoor er met minder moeite hogere snelheden kunnen worden gehaald.

Familiekruiser

De gezelligheid van een knusse boot waar je heel goed een vakantie op kunt doorbrengen. De familiekruiser vaart op een benzine- of dieselmotor. De kajuit kan open zijn en afgedekt worden met een tent of deze is dicht en vervaardigd van staal. De familiekruiser kent verschillende gradaties als het gaat om luxe. Afhankelijk van de kracht van de motor en de lengte van de boot, is er al dan niet een vaarbewijs nodig om met deze boot te kunnen varen.

Sloep

De sloep komt in vele vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan de reddingssloep die door de KNRM gebruikt wordt om mensen die op het water in nood verkeren, te redden. Ook kennen we de roeisloep die gebruikt wordt in de roeisport. Vroeger werd bij de Marine ook veel gebruik gemaakt van sloepen om bijvoorbeeld onderhoud aan het schip te verrichten. Vaak werden sloepen als kleiner vaartuig op het dek van grotere schepen meegenomen. Nog altijd zie je dit terug bij de grote cruiseschepen, om bijvoorbeeld mensen in een noodsituatie snel van het schip af te kunnen krijgen. Tegenwoordig worden er ook sloepen voor de pleziervaart gebruikt en wellicht heb je er wel eens door sloten of grachten zien varen.

Je tijd doorbrengen op het water kan op veel manieren en niet altijd hoeven je voeten nat te worden, speel een slot met botenthema en je houdt gegarandeerd de voeten droog.