Boottochten in Nederland

Nederland bestaat voor ongeveer 20% uit water. Meer dan 7.500 vierkante kilometer aan meren, rivieren, vaarten en kanalen stromen door het prachtige typisch Nederlandse landschap. Bent u al eens op een bootreis geweest? En wanneer je geen eigen boot hebt, dan ga je toch gezellig mee met een riviercruise

Welke tochten vallen er te boeken in of vanuit Nederland?

Bootreizen zijn er in allerlei soorten en maten. Grofweg kun je de bootreizen in verschillende categorieën onderverdelen:

Zeecruises

Zeecruises vinden natuurlijk plaats op zee. Vanuit de havenplaatsen Amsterdam, Rotterdam en Ijmuiden vertrekken wekelijks cruiseschepen op weg naar de Noordelijke Europese landen, de Britse kust of West Europa. De cruiseschepen zijn van alle gemakken voorzien voor een prettig verblijf. Er zijn verschillende restaurants aan boord en iedere avond wordt er voor entertainment gezorgd. Op de meeste zeewaardige cruiseschepen zijn fitnessruimtes, een bioscoop, een bar,een casino en soms zelfs verwarmde buitenzwembaden. Deze vorm van vakantie wordt in Europa steeds populairder.

Riviercruises

Het zal niemand verbazen dat ons landje ook heel veel verschillende riviercruises kent. Per luxe rivierboot is het mogelijk stroomopwaarts over bijvoorbeeld de Rijn naar Duitsland te varen. De prachtige oevers en landschappen worden afgewisseld met historische haventjes en interessante riviersteden en natuurlijk wordt er op verschillende plaatsen aangelegd voor een uitstapje. Een perfecte manier om ontspannen en op een andere manier Nederland en Europa te ontdekken.

Zelf een boot kopen

Om te kunnen genieten van het leven op het water en op een ontspannen manier je vakantie door te brengen hoeft niet ingewikkeld of kostbaar te zijn. Er is een groot aanbod aan verschillende bootreizen in Nederland te vinden. Je hoeft alleen maar je reis te boeken bij een van de aanbieders van bootreizen en voor de rest hoef je niets meer te doen. Alles wordt tot in de puntjes geregeld. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een boot kopen en je eigen avontuur maken! Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst een boot kopen. Dit hoeft niet perse een nieuwe boot te zijn. Er is ook een grote handel op het internet in tweedehands boten. In Nederland doen vooral de zeilboten het goed, maar ook de Albin boten worden steeds populairder. Meer leren over Albin boten doe je ook op deze site.

Waar moet je aan denken bij het kopen van een boot?

Wat is er mooier dan achter het roer van je eigen boot te staan en zelf je route te bepalen. Of misschien wil je wel naar het buitenland met je boot? Voordat je overgaat tot de aanschaf van je eigen boot om bootreizen mee te maken dien je natuurlijk eerst te bepalen waarvoor je de boot wilt gaan gebruiken. Aan een zeewaardig jacht worden natuurlijk hele andere eisen gesteld dan voor een vissersbootje voor op het meer. Een ander belangrijk punt is natuurlijk het behalen van je vaarbewijs. In Nederland is het mogelijk een spoedcursus te doen waarbij je binnen 1 dag klaargestoomd wordt voor het examen. Het varen zonder vaarbewijs is zowel in Nederland alsook in andere landen strafbaar.