De geschiedenis van Albin motoren

Albin motoren hebben een lange en veelbesproken geschiedenis. De weg van de motoren en de producenten is lang geweest en niet geheel zonder obstakels. Gelukkig is dit een verhaal met een goed einde en in dit artikel bespreken we de geschiedenis van deze ijzersterke en nog altijd populaire motoren.

Erik Larsson

Niet iedereen kan het: op jonge leeftijd een product ontwikkelen wat ver na je dood nog altijd een veel gebruikt item is. Erik Larsson kon het wel. De Zweedse jongen was slechts 16 jaar toen hij de basis legde voor de Albin motor. De verbrandingsmotor werd in eerste instantie gebruikt voor onder andere waterpompen, maar later zouden ze ook gebruikt worden in verschillende soorten boten. Na 6 jaar trok Larsson de stekker uit de productie, maar gelukkig heeft dat niet geleid tot het verdwijnen van de motoren.

Albin motoren in Nederland

De motoren van het Zweedse merk Albin komen veel voor in ons land en dat heeft alles te maken met de oprichting van de Nederlandse dochteronderneming van Albin in de jaren ‘70. Albin produceert diesel motoren en boten. Naast oudere geïmporteerde motoren zijn de meest voorkomende Albin motoren dan ook gemaakt vanaf de jaren ’70. De O series, de AL series en de AD series zijn de meest gebruikte motoren in ons land. Deze motoren zijn dan ook vanaf de jaren ’70 in Nederland geproduceerd. De Albin fabriek in Zweden werd in 1981 failliet verklaart. Volvo Penta heeft vervolgens voor een paar jaar de productie van de een en twee-cilinder motoren overgenomen. Deze overname van de productie heeft enkele jaren geduurd. Vervolgens was het Forsmarin Zweden, wat tegenwoordig Albin Motor & Fashion Sweden AB heet, wat de redding was voor de Albin motoren. Het huidige Albin Motor & Fashion Sweden AB nam in 1995 de op dat moment nog aanwezige voorraad over en de productie van de motoren. Liefhebbers van de Albin motoren kunnen dit bedrijf feitelijk dan ook dankbaar zijn dat we nog altijd motoren en onderdelen van het geliefde Zweedse merk kunnen kopen.

Albin motoren kopen en laten reviseren

Mede door de aanwezigheid van een dochteronderneming van de Albin motoren in ons land, zijn er genoeg bedrijven in Nederland gespecialiseerd in deze dieselmotoren. Je kunt nog altijd veel boten kopen die beschikken over een motor van dit ijzersterke Zweedse merk. Daarnaast kunnen bestaande motoren bij een van de specialisten op de markt gereviseerd worden. Omdat de motoren vaak al flink op leeftijd zijn, variërend van 40 tot wel 70 jaar oud, zal er toch het nodige onderhoud aan gepleegd moeten worden. Natuurlijk hoort dat bij een motor op leeftijd en dit zegt dan ook niets over de kwaliteit van de motoren die door dit merk worden geproduceerd worden. Een gereviseerde en goed onderhouden motor kan er dan weer jaren tegenaan. Dit is een van de redenen waarom veel booteigenaren zoveel plezier beleven aan een motor van het merk Albin.